Coşmarul african din fotbal

025062014081821000000coteLa Mondialul de Fotbal de anul acesta am privit mai atent echipele de pe Continentul Negru. Ca şi în urmă cu patru ani, favorita mea rămânea Coasta de Fildeş, echipă naţională ce reuşise să mă cucerească prin adevărate legende precum Drogba, Gervinho sau Salomon Kalou, capabile să facă şah-mat orice jucător de top, şi să scoată microbiştii din rutina favoritelor: Spania, Brazilia, Argentina etc. La mondialul trecut, ivorienii au intrat într-o grupă de foc, alături de Brazilia şi Portugalia, smulgând totuşi un punct naţiunii care l-a dat pe Cristiano Ronaldo şi învingând la scor Coreea de Nord. Acum însă, sorţii au părut de partea lor, plasându-i într-o grupă cel puţin accesibilă, echilibrată, cu adversare din clasa de mijloc – Columbia, Japonia şi Grecia, coşmarul tricolorilor.

În primul meci, cel cu Japonia, Coasta de Fildeş întoarce rezultatul, asigurându-şi numărul maxim de puncte, iar calificarea pare deja doar o formalitate, după victoria cu 3-0 a columbienilor în faţa Greciei. Vine meciul cu Columbia, în care fraţii Touré şi restul se văd învinşi la un gol diferenţă, având acum golaveraj 3-3, în timp ce, din fericire, grecii remizează alb cu Japonia. Încă mai sunt şanse. În partida decisivă, ivorienii arată, încă o dată, că africanii, în general, nu au abilitatea de a gestiona momentele dificile din fotbal şi clachează în ultimele minute. În ciuda unui colectiv sudat (spre fericirea fanilor, Drogba, la 36 de ani, şi ceilalţi colegi cu experienţă au fost şi acum convocaţi şi introduşi din primele minute), a unei aşezări compacte pe teren şi a unor fotbalişti extrem de talentaţi, provenind numai din campionatele puternice ale Europei, ivorienii pierd cu 2-1, ultimul gol fiind marcat în minutul 93. Deşi reuşita este discutabilă, victoria este perfect echitabilă – grecii au arătat poftă de joc, siguranţă şi determinare, în timp ce africanii au încercat în zadar consolidarea unui egal, dar fatale au fost, din nou (ca şi în meciul împotriva Columbiei), pasele eronate, imprecis trimise, o invitaţie facilă la care Samaris nu a ezitat în a răspunde -. Coasta de Fildeş a egalat în minutul 74, iar la acel scor, în contextul unei înfrângeri dureroase a Japoniei, mărşăluiau triumfal spre optimi, unde ar fi dat peste revelaţia Costa Rica. Însă, de aceasta dată, Grecia a avut noroc, poate şi pentru că talismanul Drogba a fost înlocuit în minutul 78, iar portarul Barry a fost nevoit să scoată, resemnat, mingea din poartă, în prelungiri.

Astfel, Grecia se alătură unei flote subţiri de echipe europene – Olanda, Franţa, Belgia – care va fi nevoită să dea piept cu arsenalul serios al sud-americanilor, mai ales că nicio echipă de pe continent nu a ratat până acum calificarea. Au plecat pe uşa din dos Spania, care după 3 trofee consecutive, nu mai trece nici de grupe, Anglia şi Italia, în favoarea unor formaţii cu jucători tineri, dornici de afirmare, care s-au deschis la joc (cum a fost şi cazul Australiei, care a oferit o partidă memorabilă cu Olanda). Campionatul Mondial rămâne, aşadar, o confruntare între două continente, în condiţiile în care Ghana, o altă forţă a Continentului Negru, are o misiune aproape imposibilă din a învinge Portugalia. Speranţe mai atârnă de Nigeria, ori Algeria, care sper că nu vor avea aceeaşi soartă ca a ivorienilor, calificarea fiind, pentru ei, încă vizibilă. Satisfacţia mea e constituită de faptul că măcar aceste formaţii nu au reprezentat carne de tun pentru echipele mari, aşa cum am putut vedea un Camerun total debusolat, cu jucători cu nervii întinşi la maxim, care, în afară de lipsa de fair-play, nu au arătat mai nimic pe teren.

Sursa fotografie: jeuneAfrique

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s